AKSD Hírek - Visszavonatnák az AKSD hulladéklerakójának engedélyét – reagált a cég is

Civilek azt feltételezik, nagy mennyiségű szemét kerül az AKSD telephelyéről a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe.

Debrecen belterületén és külterületén számos illegális hulladéklerakó található. A Terepszemle Stúdió aktivistái 2012 februárjában kezdték meg a Tavaszi Nagytakarítást, az illegális hulladéklerakók feltérképezését. A megtalált lerakókról (február óta 9-ről) bejelentést tettek az illetékes Közterület-felügyeletnek a terület GPS koordinátáinak megadásával és a helyszínen készült fotók megküldésével. Miután az egyesület pályázati forrásból egyelőre nem tudja fedezni a hulladékok elszállításának költségeit, az illegális lerakók és elhagyott hulladékhalmok feltérképezésével járulnak hozzá az illegális szemétlerakók felszámolásához. A legutóbbi, március 30-i, az AKSD Vértesi úti telephelye közvetlen szomszédságában készült terepbejárás eredményét szintén továbbították a Közterület-felügyeletnek.

Az eredmény: Debrecen közigazgatási területén belül nagy mennyiségű elhagyott hulladék található megközelítőleg 25 hektáron szétszóródva, földút, szántó és csatorna mellett, illetve ezen területeken. A civil szervezet aktivistái azt feltételezik, hogy a hulladék az AKSD Vértesi úti telephelyéről származik, a környékre való kikerülését úgy vélik, technológiai hiba okozza.

Mindezek miatt egyidejűleg bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (Zöldhatóság) is azzal a kéréssel, hogy amíg az üzemeltető nem oldja meg a hulladék kikerülését a telephelyéről, vonják vissza a hulladéklerakó környezetvédelmi engedélyét és kötelezzék működésének felfüggesztésére.

Az ügyben kerestük az AKSD-t, ahol szerdára ígértek bővebb tájékoztatást. Juhász Judit PR vezető addig annyit közölt, akárhogy is védekezik a cég körbekerítéssel, a könnyebb fajsúlyú szemetet felkapja a szél, ha erősen fúj. A környező földek tulajdonosával évek óta van szerződése az AKSD-nek arra, hogy összeszedje a földekre kikerült szemetet. Ezért a szolgáltatásért fizetnek neki, és az összegyűjtött hulladékot térítésmentesen veszik át tőle.

Kardos Marianna és Virág László ügyvezető igazgatók szerdai közleményükben úgy fogalmaznak, az Alföldön a földrajzi viszonyoknak megfelelően kizárólag a dombépítéses hulladéklerakási technológia alkalmazható. Ennek a technológiának viszont hátránya, hogy a extrém szeles időjárás esetén a kis fajsúlyú hulladékok egy részét a szél kihordja a lerakóról. Ugyan a dolgozókat szemétszedésre még pihenőnap is berendelik, a kihordott mennyiség összegyűjtése még fokozott energia mellett is napokat vesz igénybe. Az ügyvezetők kiemelik, a környezethasználati engedélyük ideiglenes visszavonását körültekintően kell kezdeményezni, mivel közszolgáltatási tevékenységünk felfüggesztése az ideiglenesen kihordott papír-fólia mennyiségéhez képest jelentősen nagyobb szennyezést okozna.

Forrás: Dehir.hu

Visszavonatnák az AKSD hulladéklerakójának engedélyét – reagált a cég is