Parkfenntartás

Parkfenntartás

Társaságunk elsődleges parkfenntartási feladata - a DMJV Önkormányzatával érvényben lévő szerződésünk alapján- az Önkormányzat kezelésében lévőmintegy 3,2 millió m2 zöldfelület fenntartása.

Az A.K.S.D. Kft. által gondozott területek különböző kategóriai besorolásba tartoznak, és ennek megfelelően végezzük el a fenntartási feladatokat.A különböző parkalkotó növényeken elvégzendő feladatokat a parkfenntartási szerződésünkben lévő műszaki tartalom alapján látjuk el.

A Társaságunk által fenntartott zöldfelületek között egyaránt megtalálhatóak a belvárosi frekventált területek, az útkísérő zöldsávok,valaminta nagyobb lakótelepi területek is.

Debrecen város zöldfelületeinek 80-86%-a pázsit, ezért nagyon fontos annak fenntartási színvonala és ápoltsága. A parkfenntartási munkák közül a pázsitápolás gépesíthető legjobban. Mivel évente több millió négyzetmétert kaszálunk le, ezért ennek elvégzését nagyteljesítményű, önjáró, felszedős fűnyíró gépekkel végezzük.  A fűnyíró gépeink kaszálék felszedővel is rendelkeznek, így a kaszálás és a gyűjtés egy menetben is megoldható.

Kisebb területeken, a külterjes részeken, a rézsűkön ésa szegélyek mentén a kaszálásokat  damilos fűnyíró gépekkel végezzük.

A meredekebb rézsűk kaszálását egy speciális, távirányítós rézsűkaszával végezzük. A rendelkezésünkre álló gépállománnyal - teljes kapacitáskihasználás esetén, a kaszálandó terület adottságától függően - naponta akár 180-220 ezer m2 gyepfelületet tudunk levágni.

Virág

A parkfenntartási munkák másik meghatározó eleme a virágfelületek kialakítása, gondozása. Társaságunk az általa gondozott területeken - mintegy 5.000 m2 egynyári és kétnyári virágfelületet ápol. A virágágyások mellett a sétálóövezetben található kandeláberekre elhelyezett virágedények muskátlival díszítik belvárosunkat a nyári hónapokban.

Mintegy 10-15 fajtából, 90 ezer tő egynyári virágot ültetünk ki évente. A leggyakrabban előforduló egynyári növények: Tagetes (büdöske), Salvia (paprikavirág), Petunia (petúnia),  Celosia (kakastaréj),  Pelargonium (muskátli), Begónia,Cineraria (ezüst levél), Rudbeckia,Zinna fajok; és ezek fajtái.
Jelentős Canna választékkal rendelkezünk, évente mintegy 10-12 ezer tő Cannarhizómát hajtatunk. A magyarországi termelők közül társaságunk rendelkezik a legnagyobb fajtaválasztékkal (többmint 10 fajta Canna különböző levél-, virág színekkel és növénymagassággal).

Az őszi kiültetésekkor árvácskák és százszorszépek díszítik az ágyásokat. Évente mintegy 80 ezer tő kétnyári virágot ültetünk ki, valamint 50 ezer darab hagymás növényt, zömében tulipánt és nárciszt.

Egyéb parkalkotók

Rendszeresen végezzük a parki fák, cserjék talajtakarók fenntartó és ifjító metszéseit,továbbá az Önkormányzat megrendelésére végzünk a város különbözőterületeinnövényültetési, pótlási munkákat.

Megrendelés alapján üzemeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak, valamint magánszemélyeknek is végzünk parkfenntartási, parképítési, gallyazási, valamint fakivágási munkákat.