Elektronikai hulladékgyűjtés

A debreceni lakosság számára a Lakossági Hulladékudvar szolgáltatásai díjmentesen vehetők igénybe. A leadható hulladékok köre, illetve további részletek a közszolgáltató weboldalán elérhetők itt: Lakossági Hulladékudvar

Az A.K.S.D. Kft. az általa üzemeltetett Lakossági Hulladékudvarban (4031 Debrecen, István út 138.) egész évben folyamatosan végzi az elektromos és elektronikai hulladékoknak a lakosságtól, illetve a cégektől, közületektől történő begyűjtését.

Elektromos és elektronikai hulladék számos különféle termékből keletkezhet. Ilyenek a kisebb-nagyobb háztartási berendezések, az informatikai és a távközlési eszközök, a világítóberendezések, valamint számos fogyasztási cikk, mint például a rádió, a televízió, a videokamera vagy a hifitorony. Ezek az eszközök több különböző anyagból készülnek, amelyek némelyike veszélyt jelent környezetünkre.

Minden elektromos és elektronikai eszköz több alapvető építőelemből épül fel: áramköri kártyákból, kábelekből és vezetékekből, égésgátló anyagokat tartalmazó műanyagokból, higanykapcsolókból, kijelző berendezésekből (például katódsugárcsövekből vagy folyadékkristályos kijelzőkből), akkumulátorokból és elemekből, fénykibocsátó eszközökből, kondenzátorokból stb. Ezekben az alkatrészekben néhány nehézfém (higany, ólom, kadmium, króm) és a halogénezett anyagok (CFC-k, PCB-k, PVC-k, brómozott égésgátló anyagok) jelenléte jelent környezeti szempontbólproblémát. Több ezek közül toxikus hatású lehet, és a környezetbe kerülve kockázatot jelenthet az emberek egészségére. Az ólom például idegrendszeri károsodást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és veseproblémákat eredményezhet. A kadmium ugyancsak befolyásolja a veseműködést, és agykárosodást is okozhat.

A fogyasztók többé nem dobhatják egyszerűen a szemétbe megunt elektromos és elektronikus berendezéseiket. Az elektromos és az elektronikai hulladékok elkülönített gyűjtésével és begyűjtőhelyre szállításával a fogyasztók nagymértékben hozzájárulnak környezetünk megóvásához és a fenntartható fejlődés biztosításához.

Az A.K.S.D. Kft által üzemeltetett Lakossági Hulladékudvarban (4031 Debrecen, István út 138.) minden valaha árammal működő elektronikai berendezés leadható.

Társaságunk a fenti hulladékok szelektív gyűjtésének népszerűsítése érdekében minden évben lakossági elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési akciókat szervez. Ezeken az akciónapon különböző helyszínekre multiliftes gyűjtőkonténereket helyezünk ki, a lakosság pedig ezeken a gyűjtőpontokon díjmentesen leadhatja a hulladékká vált elektronikai berendezéseit. A 2019-es helyszínekről itt találhat bővebb információt: Lezárult a 2019-as E+E hulladékgyűjtési verseny

Bővebb felvilágosításért kérdéseivel forduljon bizalommal Pénzesné Gyarmati Andrea hulladékgazdálkodási adminisztrátorhoz.
Mobil: +36 30 324-9572, E-mail:  @

Letölthető dokumentumok

Elektronikai hulladékszállítás ajánlatkérő űrlap

.pdf