Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Szeptember 18.  |  09:14

A hozzátartozó ásná ki a sírt

Hajdú-Bihar – Az ingyenességért azt is elvárják a családtól, hogy maguk fürdessék és öltöztessék a halottjukat.

Ha valakinek nincs pénze eltemettetni a hozzátartozóját, akkor igényelhet úgynevezett köztemetést. Ilyenkor az önkormányzat megelőlegezi a legolcsóbb szertartás költségeit, amit azonban a gyászoló családnak később vissza kell fizetni. Januártól lehetőség lesz szociális temetésre is, melynek költségeit (bizonyos feltételek teljesülése esetén) az állam magára vállalja.

A hozzátartozó ásná ki a sírt - Haon

Mint régen…

- Ha az emberek megtudják, hogy több százezer forintot megtakaríthatnak vele, biztosan lesznek, akik a saját kezükkel temetik majd el a hozzátartozójukat – válaszolta megkeresésünkre Eszenyi Antal, Bedő polgármestere, aki emlékeztetett arra, hogy régen szokás volt a háznál felravatalozni a halottat, miként a sír kiásásában is segítettek egymásnak a falubeliek.

Szitó Sándor biharnagybajomi polgármester úgy véli, kényes témáról van szó, hiszen csak kevesen képesek arra, hogy az elhunyt mosdatásától, az öltöztetésén át a sírgödör megásásáig mindent a saját két kezükkel végezzenek. – Régen mentek ugyan az emberek segíteni sírt ásni, de azt az elhunyt iránti tiszteletből és nem anyagi kényszerűségből tették – mondta, hozzátéve, hogy bár a szegénység nagy úr, mégsem gondolja, hogy náluk a szociális temetés gyakori lesz.

Egy időben Gáborjánban is az volt a szokás, hogy az ismerősök kiásták a sírt, a tiszteletes eltemette az elhunytat, majd pedig a falu elhantolta a halottját. Majosi Gyula polgármester arra számít, hogy főleg a kisebb településeken lehet majd példa szociális temetésre, hiszen ott mindenki ismer mindenkit, és a hagyományaihkoz is jobban ragaszkodnak az emberek.

HBN-PA

Forrás: Haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!