Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Október 27.  |  09:01

A temetés nem, csak a sírhelyek újraváltása drágul

A Fidesz szerint a színvonal megőrzéséhez szükség van az áremelésre, az MSZP szerint aránytalanul nagy a drágulás.

Amint arról a Dehir.hu beszámolt, változtat a temetői szolgáltatások árain az AKSD. A csütörtöki közgyűlés döntése alapján drágább lesz a sírásás és a sírmegváltás, viszont olcsóbbak lesznek a gyászkellékek. A közgyűlési vita az árváltozásról a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorának csütörtök esti adásban is folytatódott, ahol Komolay Szabolcs, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Szathmári Károly, az MSZP frakcióvezetője volt a vendég.

Szathmári Károly azt kifogásolta az előterjesztésben, hogy kizárólag a temető működtetésével kapcsolatos veszteségek jelennek meg, és nem írja le a temető összes tevékenységéből származó bevételeket, és, hogy az ebből származó eredmények, mutatók milyenek.

- Ebből alakult ki az a torz képlet, hogy Debrecenben a temetők működtetése és esetleges fejlesztése veszélyben van. A tavalyi évben összességében több mint 600 millió forint volt az AKSD-nél a temetkezési divízió bevétele, és több mint 100 millió forint volt az eredménye, ez több mint 20 százalékos haszon – mondta el a frakcióvezető.

Szathmári Károly hozzátette, hogy a díjváltozás javarészt abból származik, hogy a sírhelyek újraváltása megszűnik, és ugyanannyiba fog kerülni a hosszabbítás, mint egy új sírhely megváltása. A frakcióvezető példája szerint egy ligetes sírhely újraváltása az eddig mintegy 9 ezer forint helyett 40 ezer forint lesz, ami „irdatlan nagy különbség”.

Komolay Szabolcs szerint ha a hozzátartozók kilátogatnak a temetőbe, azt látják, hogy rendezett körülmények vannak, a sírokat, valamint a emlékhelyek körüli területeket tisztán tartják, és ez nagyban az AKSD tevékenységének köszönhető.

- Fontos megemlíteni, hogy időközben új szereplők jelentek meg a piacon, és egy versenyhelyzet alakult ki. Ennek köszönhetően a temető üzemeltetése hosszútávon veszteséges lett, ennek a megakadályozását célozza meg ez a rendelettervezet. A rendeletben az is benne van, hogy ezek az árak csak 2013-tól változnak. Pusztán arról van szó, hogy a szolgáltatásokon belül átrendeződnek az árak, a temetés teljes összege nem változik – magyarázta a frakcióvezető-helyettes.

Komolay Szabolcs azt is kiemelte, hogy más megyeszékhelyek temetkezési költségeivel összehasonlítva, Debrecenben még mindig méltányosak az árak. A frakcióvezető-helyettes hozzátette, ahhoz, hogy a temető üzemeltetése biztonságos legyen, és garantálni tudják a jelenlegi színvonalat, szükség volt ennek a rendeletnek az elfogadása.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg.

Forrás: Dehír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!