Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Október 27.  |  11:15

Drágább lenne a téli temetés Debrecenben a nyárinál

A város jó gazdának tartja az AKSD-t, mégis veszteséges a köztemetők üzemeltetése.

Az önkormányzat minden évben felülvizsgálja a köztemetőkben alkalmazott tarifákat – a közgyűlési előterjesztésből, amit csütörtökön tárgyalnak, kiderül –: a debreceni sírkertek működtetése veszteséges. A 16 éve jó gazdaként üzemel(tet)ő AKSD a költségvetésben adódó lyukakat a temetési szolgálaltatások és kellékek árával tömködi. Ahhoz, hogy a szolgáltatás megőrizze színvonalát, évi 160-170 millió forintos bevételre lenne szükség. Varga László városfejlesztési osztályvezető éppen ezért a vonatkozó rendelet módosítását tervezi, ami négy fő pillérre épülne.


Tervezett változások

A sírhelyek megválátásának díjtételét egységesítenék, azaz a mostani gyakorlat szerinti különböző árú megváltást, újraváltást és felszámolással való újraváltást azonos áron kínálnák. Az AKSD bevétel csökkenéséhez nagyban hozzájárul az is, hogy a hamvasztásos temetések száma az utóbbi 3 évben 36-ról 55 százalékra emelkedett. A drágítást ebben az esetben azzal indokolják, hogy a hasonló adottságú városok temetőiben (Miskolc. Nyíregyháza, Kaposvár, Kecskemét) az urnaelhelyezést biztosító sírhelyek ára sokkal magasabb. Varga László előterjesztéséből az is kiderül, sok hozzátartozó jogtalanul bővíti a sírhelyet: akár növény, akár pad telepítésével, akár díszkavicsos felszórással. Mivel a köztemetők területe nem végtelen, a túlterjeszkedésért sírhelybővítési díjat kellene fizetni. A sírhelynyitást továbbá téli (november 1.-február 28.) és "nyári" időszakra (március 1.- október 31.) bontanák. A téli sírhelynyitást 5 ezer forinttal megemelnék, ugyanis a fagyos föld kisásása több fizikai munkát igényel, esetlegesen bontó kalapácsot is alkalmazni kell.

A változások 2013. január 1-től hatályosak, ha rábólint a közgyűlés. Bár Varga László azt írja, 2013. december 31-ig nem rónak nagyobb terhet a gyászolókra.

Temetkezési hely díjak tervezete IDE KATTINTVA!
temetői szolgáltatási díjak tervezete IDE KATTINTVA!

Forrás: Cívishír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!