Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 25.  |  00:00

Egyre több mûanyag palack kerül a szemétbe

Egyre több PET-palack gyûlik össze az AKSD szelektív hulladékgyûjtõiben. Nyáron az emberek sokkal több üdítõt és ásványvizet isznak, így a mûanyag flakonok száma is nõ.

A hõségriadó idején kétszer annyi PET-palack került a szemetesekbe, mint egyébként.

A 40 fokos nyári kánikulában napi 3 liter folyadékot kell meginni. Ezt sokan tudják is, ami az ásványvizes és üdítoitalos palackok számán is meglátszik. Az AKSD szelektív hulladékgyûjtõiben az elmúlt napokban több PET-palack gyûlt össze, mint tavasszal 1 hónap alatt.

A lakossági szelektív hulladékszigetekrõl begyûjtött PET-palack mennyiség ezekben a nyári hónapokban másfél-kétszeresére nõ. Ez köszönhetõ a melegnek. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan 20-25 tonna mennyiséget gyûjtünk be havonta, de ezekben a meleg nyári napokban ennek a mennyisége a 35-40 tonnát is elérheti – tájékoztatott Jurácsik Zoltán, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

A rengeteg palack sokszor már nem fért be a hulladékgyûjtõkbe, ezért az AKSD ebben az idõszakban gyakrabban üríti azokat. A hõségriadó idején pedig még inkább megsûrítették a szelektív gyûjtõkben összegyult hulladék elszállítását.

Jelenleg a PET-palackot hetente 3 alkalommal ürítjük, minden szigetet. Valamint most a hõségriadó miatt érezhetõen megnõtt a PET-palackoknak a mennyisége, éppen ezért egy szombati rásegítõ járattal a frekventáltabb szigeteket sûrûbben ürítjük – mondta el Jurácsik Zoltán.

A szelektív hulladékgyûjtõ szigetekrõl a szemét a Vértesi úti telepre kerül. Itt a PET-palackok közül kiszedik a többi hulladékot, majd a flakonokat szín szerint tovább szortírozzák. Majd a flakonokat bálákba tömörítik, és így adják tovább a hasznosító szervezetek felé. Jelenleg Debrecenben 194 szelektív hulladékgyûjtõ sziget van. Sokan azonban még mindig nem rendeltetésének megfelelõen használják ezeket. Sokszor nem a megfelelõ konténerbe kerül a hulladék, de az is gyakori, hogy ezek mellett az edények mellett helyezik el azt a kommunális hulladékot, amelyet a Lakossági Hulladékudvarban ingyen is leadhatnának.

Általánosságban elmondható az, hogy a lakosság használja a szelektív szigeteket, de azért még érzékelhetõ az is, hogy 100-150 méternél messzebbre nem szívesen megy a lakos a hulladékával – tudtuk meg Jurácsik Zoltántól.

Az AKSD célja, hogy minél többen gyûjtsék szelektívan a hulladékot, ezért év végéig 6 újabb sziget kiépítését tervezik a város peremterületein és a kertségekben, hogy az ott élõk számára is megkönnyítsék az újrahasznosítható anyagok szelektív gyûjtését.

 

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!