Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Április 06.  |  00:00

Flakontaposók

Kisebbik lányom abban a korban van, amikor minden lépésére figyelni kell. Rájött, hogy mindenhová fel tud mászni, és ezt szorgalmasan gyakorolja is. Vagy pakol. Nemrégiben a kamrában gyûjtött mûanyag flakonokat cipelte ki, és már épp rá akart állni egyre, amikor az utolsó pillanatban sikerült elkapnom, így megúszta a hanyatt esést. Pedig csak laposra akarta taposni a palackot, ahogy tõlünk látta. Vajon hány kisgyerek elõtt élõ példa ma a szelektív hulladékgyûjtés?
Talán nem is olyan rossz a helyzet, mint gondolnánk. Egy felmérés szerint hazánkban a megkérdezett lakosok csaknem fele (46%) már válogatva gyûjti a háztartási hulladékot, és aktívan használja a szelektív gyûjtõhelyeket. A csomagolási hulladékok hasznosítását koordináló ÖKO-Pannon Kht. 2006. decemberében végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatást, amely bemutatja a 18 éven felüli magyar lakosság hulladékgyûjtési szokásait – tudtuk meg Pribelszki Edinától, a cég kommunikációs csoportvezetõjétõl. A felmérés eredményei tanulságosak.
A megkérdezettek 68 százalékának a településén van lehetõsége a szelektív hulladékgyûjtésre, de a városokban élõk közül többen nyilatkoztak úgy, hogy a környezetükben megoldott a szelektív hulladékgyûjtés. A megkérdezettek több mint kétharmada – fõleg a budapestiek és a nagyvárosiak – szerint a rendszer elindítása óta fejlõdtek a szelektív hulladékgyûjtés feltételei, míg a kisebb településeken élõk közül többen gondolják ennek az ellenkezõjét.
A felmérés eredménye szerint a gyûjtõszigetet fõleg a magasabban iskolázott, városban élõ 18-49 éves férfiak részesítik elõnyben, míg a községekben élõk, valamint többnyire a nõk szeretnék, ha a településükön bevezetnék a házhoz menõ, zsákos gyûjtési rendszert.
A szelektív hulladékgyûjtést elutasítók között 37 százalékban jelent meg a gyûjtés körülményessége indokként, miszerint nincs hely a lakásban és bonyolult szétválogatni a hulladékot. 32 százalékuk vélekedik úgy, hogy a gyûjtõszigetek messze vannak lakóhelyétõl, míg 26 százalékuknál elsõsorban az ismeretek hiánya az ok. Biztató lehet a jövõre nézve, hogy a ma még elutasítók többsége (70 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy megfelelõ körülmények között hajlandó lenne válogatva gyûjteni a hulladékot.
Örömteli, hogy a szelektált hulladék mennyisége folyamatosan növekszik. Országosan a 342 ezer tonna hasznosításból 12 százalékot, összesen csaknem 41 ezer tonnát tett ki a lakosság által begyûjtött csomagolási hulladék, ami 53 százalékkal magasabb a 2005-ös értéknél, és majdnem tízszerese a 2003-as mennyiségnek.
Debrecenben is egyre népszerûbb a válogatás. Juhász Judittól, az AKSD Városgazdálkodási Kft. PR-munkatársától megtudtuk, hogy a szelektíven gyûjtött hulladék mennyisége városunkban is folyamatosan növekszik. Míg 2005-ben közel 870 tonna újrahasznosítható anyagot gyûjtöttek be, addig a tavalyi mennyiség meghaladta az 1660 tonnát is. Juhász Judit hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények fõleg a lakosok együttmûködõ hozzáállását mutatják. A gyûjtõedényekben eddig papír, üveg és PET-palack válogatott elhelyezésére volt lehetõség, 2006 júliusától azonban az italos kartonok (tejes és gyümölcsleves dobozok) is gyûjthetõk a sárga tartályban. A konténerbe való bedobás elõtt azonban a dobozokat is laposra kell taposni. Ennek azért van nagy jelentõsége, mert a palackok, italos dobozok térfogatának csökkentésével helyet takaríthatunk meg a gyûjtõedényben.
Talán kevesebben tudják, hogy a kommunális hulladék még hasznosítható anyagai az AKSD telephelyén (István út 136.), a cég által üzemeltetett hulladékudvarban is díjmentesen leadhatók. A gyûjtõszigeteken elhelyezhetõ anyagfajtákon kívül a hulladékudvarban különbözõ fémeket, elektronikai eszközöket, veszélyes hulladékokat (pl. gumiabroncsokat, vegyszeres dobozokat, lejárt szavatosságú gyógyszereket stb.) is átvesznek.
Fontos kérdés, hogy mi lesz a begyûjtött hulladékok sorsa. Természetesen a fõ cél az újrahasznosítás. Alapvetõ elv, amelyet nem árt hangsúlyozni, hogy a hasznosítható hulladék már nem is számít hulladéknak! A használt papírból sokkal kevesebb energiával állítható elõ ismét papír, mint a fa vagy rongy alapanyagból. Az újrahasznosítás alapfeltétele, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett és fóliázott. A feldolgozás során jó minõségû kartondobozok, konyhai törlõkendõk, írólapok, füzetek készülnek leggyakrabban.
A begyûjtött, szétválogatott, megtisztított, majd granulált mûanyag csomagolóanyagokból (flakonokból) nyert félkész termékekbõl többek között PET-palackok, mûanyag kerti székek, virágládák és csövek is elõállíthatók. A fehér és színes üvegeket elkülönítve tisztítják, és aprítják. A beolvasztott zúzalék formába öntve újra felhasználható üvegtermékek gyártására. A fémeket szétválogatás után tömörítéssel bálázzák. A bálákat az újrahasznosítás helyén aprítják, majd mágnesekkel kiválasztják belõlük a más típusú fémeket. A megtisztított fémdarabokat kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik, amelyekbõl üdítõs dobozok, konzervdobozok, alufóliák vagy zárókupakok is készülhetnek.
A szelektív gyûjtés elterjedésével a hulladékok újrahasznosítása sokkal hatékonyabban valósítható meg, ráadásul megtakarítást is eredményezhet a lakosság számára. Nem egy társasházban elég lenne pl. öt helyett négy szemétgyûjtõ edény, ha pl. a hulladékok egy részét a gyûjtõhelyeken helyeznék el… Az AKSD Kft. PR-munkatársától megtudtuk azt is, hogy Debrecenben és vonzáskörzetében 2005-ben például mintegy 86 ezer tonna települési szilárd hulladék keletkezett. Ebbõl a háztartási hulladék mennyiségének csaknem fele újrahasznosítható lett volna.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!