Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Október 28.  |  11:47

Hadisírokat gondoznak a debreceni középiskolások

A temető mintegy 2500 katona nyughelye.

A középiskolások az érettségihez szükséges kötelező közösségi munkaként hadisírok gondozásában is részt vesznek ezentúl - mondta Takács Attila, az Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka pénteken a debreceni Honvédtemetőben. Az ottani hadisírokat pénteken mintegy 120 középiskolás segítségével tisztították meg a falevelektől. Takács Attila elmondta, hogy 2014-ben emléktáblát állítanak két magyar katonának is, akik Afganisztánban estek el.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy évente négy alkalommal rendeznek sírgondozási akciót a középiskolásoknak. Az önkéntesek munkája azért is fontos szerinte, mert az elesett huszároknak, tiszteknek általában már nem élnek a hozzátartozóik. A politikus beszélt arról is, hogy egy-egy parcellát vagy sírt egy-egy középiskolai osztály vagy egy egész intézmény rendszeresen is gondozhat.

A debreceni Honvédtemetőt 1849-ben járványtemetőként nyitották meg, és több száz magyar és orosz katonát temettek el. A sírkertet később a két világháborúban elesettek - elsősorban magyar, német és szovjet katonák - eltemetésére kellett megnyitni. A temető mintegy 2500 katona nyughelye.

Forrás: civishir.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!