Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Október 11.  |  12:35

Helyreállították az orosz hadifogoly temetőben megrongált sírokat

Debrecen – Elkészültek és elhelyezték az orosz hadifogoly temetőbe az új sírköveket. Mint arról szeptemberben beszámoltunk az áramszolgáltató egyik alvállalkozója gallyazási munkák közben megrongált 5 síremléket. Az eredeti feliratokat levéltárból keresték ki, és ez alapján készítette el az AKSD. Pénteken az orosz föderáció debreceni főkonzulja is megtekintette a helyreállított síremlékeket

Még szeptemberben az áramszolgáltató egyik alvállalkozója gallyazás közben véletlenül öt sírkövet rongált meg az orosz hadifogoly temetőben. Pénteken Oroszország debreceni főkonzulja, az önkormányzat és a vállalkozó cég vezetője együtt nézték meg a helyreállított síremlékeket


Hadifogoly temető feliratok
Az eredeti feliratokat levéltárból keresték ki


- Szerencsére a megsérült fejfáknak megvolt a pontos felirata. Az AKSD Kft. munkatársai több mint 600 betűt véstek fel az újonnan legyártott fejfákra, pénteken pedig ki is helyezték őket – tájékoztatott Gábor Zsombor városüzemeltetési osztályvezető.

A helyreállítási kárt, 147 ezer forintot a rongálást okozó alvállalkozó fizette, aki egyébként azonnal elismerte a hibáját. A főkonzul lefényképezte a felújított sírköveket. Azt mondta, ez az eset véletlen volt. Magyarország és Oroszország jó kapcsolatokat ápol. A két ország 1995-ben kötött megállapodása szerint mindkét fél felelős a saját területén található katonai sírok gondozásáért.

- Nagyon örülök, hogy a magyar fél, elsősorban a debreceni önkormányzat nagyon gyorsan és szakszerűen elvégezte a kötelességét – mondta el Szergej Borozdin, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja.

Ebben a temetőben 60 tömegsír és 206 egyedi sír van. Az első világháború idején egy kolerajárvány miatt 1618 orosz hadifoglyot temettek ide. A háború befejezését követően már nem használták a temetőt. Az önkormányzat és a főkonzulátus most abban is megegyezett, hogy jövőre az első világháború kitörésének 100 évfordulójára teljesen felújítják.

Forrás: Dehir.hu

A rongálásról és a helyreállításról készített videoriportot megtekintheti ITT! (Forrás: tv2.hu)

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!