Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 20.  |  13:10

Hivatali szemét ügyletek

A közterület-felügyelet ellenőrzést rendelt el a bejelentett illegális hulladéklerakók ügyében, az AKSD pedig bár nem tehet róla, hogy nem tudja befolyásolni az időjárást, ám a hulladék kirakási módszerén azért javítania kell.

Amint arról korábban hírt adtunk, egy helyi természetvédő szervezet, a Terepszemle Stúdió illegális hulladéklerakók feltérképezését kezdte meg programszerűen Debrecenben idén tavasszal. A város közigazgatási határain belül található kupacokról bejelentést tesznek a közterület-felügyeletnek. Terepbejárásaik során figyeltek fel az AKSD Vértesi úti telephelyével szomszédos mezőgazdasági területek állapotára is. Mivel a telephelyről kikerülő szemét több hektáron szóródott szét, az eset kapcsán a Zöldhatóságtól kérték a telep környezetvédelmi engedélyének felülfüggesztését. A közterület-felügyelet és a hulladékkezelő cég bejelentésekkel kapcsolatos reakciója teljesen eltérő volt, de már mindkét ügyben történt előrelépés.

A közterület-felügyelet elrendelte a kérdéses területek ellenőrzését, az ott fellelhető bizonyítékok alapján köztisztasági szabálysértési eljárást indított, és a városüzemeltetési osztálytól a szükséges intézkedések megtételét kérte, azaz a halmok felszámolását. Az illegális hulladéklerakók megléte egyébként nem ismeretlen jelenség számukra, hiszen sok hasonló tárgyú lakossági bejelentés érkezik hozzájuk, ebben az esetben gyors cselekvés is követte a figyelemfelhívást. Megkezdődött az illegális szemétlerakások felszámolása, bár helyenként sziszifuszinak tűnik a munka, az elszállított szemét ugyanis néhány helyen napok alatt kicserélődik. Mivel ezt a felügyelet munkatársai is észlelték, a szervezetnek írt válaszukban azt írják, ezeket a helyeket rendszeresen fogják ellenőrizni.

Az AKSD viszont azzal együtt, hogy a híradás után kiadott közleményében elismerte, technológiai hiba miatt kerül ki szeles időben nagyobb mennyiségű hulladék a környező mezőgazdasági területekre (aminek összegyűjtéséért fizetnek a föld tulajdonosának), azt kifogásolta, hogy a szervezet nem kereste meg őket ezzel a problémával, és emlékeztetett arra, a környezetvédelmi engedély felfüggesztését nagyon körültekintően kell kérni. Miután a szennyezésről az AKSD is tudott, az egyesület aktivistái nem látták indokoltnak a figyelemfelhívást, viszont a környezeti problémáról tájékoztatták a felügyeleti szervet.

Az AKSD egyik nyilatkozata szerint ők nem tehetnek róla, hogy nem tudják befolyásolni az időjárást, és csak szeles időben kerül ki nagyobb mennyiségű hulladék a telepről. Az időjárás változásáért valóban nem felelősek, de a vállalt feladatuk elvégzésében nem elég alaposak. A Zöldhatóság ezért az ellenőrzést követően felszólította az AKSD-t a hiba elhárítására, vagyis olyan technológiát kell a jövőben alkalmazniuk, mely során ez a probléma már nem lép fel. A kényszerű intézkedés egyébként az eljárást kezdeményező szervezet szerint mind környezeti, mind gazdasági szempontból megtérül majd, a hulladékot ezután elég lesz egyszer begyűjteni és ártalmatlanítani.

A zöldülő pázsit (már ahol van) lassan elfedi az itt-ott elhagyott szemétkupacokat és elviselhetőbbé teszi a látványt, de a szemetet hiába szedik össze és szállítják el, utánpótlás mindig van. Az illegális hulladéklerakók felszámolására számos kísérlet volt, van és valószínűleg lesz is, hiszen az egyszerhasználatos fogyasztói világban naponta több millió tonnányi hulladék keletkezik, az AKSD például saját adatai szerint Debrecenben naponta 700 tonna hulladékot szállít Vértesi úti telephelyére. Viszont az a szemétmennyiség is tetemes, amit a nemtörődömség vagy a spórolási szándék miatt a legkülönfélébb helyekre szállítanak a városlakók alkalmi szeméttelepnek nevezve ki környezetünk egyes részeit. A hulladékkal szennyezett területek tisztántartása a terület tulajdonosának a feladata. Ez a közterületeken a város vagy a Zöldhatóság illetékességét jelenti, attól függően, a közigazgatási határnak melyik oldalán állunk. A hulladékok elhelyezése világszerte óriási probléma, de a hulladék-keletkezés megelőzésének fontosságára gazdasági okok miatt nagyon kevés helyen hívják fel a figyelmet.

Forrás: vagy.hu

Hivatali szemét ügyletek - AKSD Debrecen

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!