Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 17.  |  00:00

Jobbra a PET, balra a dinnyehéj

Debrecen (HBN – P. G.) – Három éve gondolkodott a megvalósításon Szabó János, mígnem kikristályosodott benne a megoldás. Megkereste az AKSD Kft. vezetõjét, majd közösen eljutottak az Öko-Pannon Kht.-ig.

Kardos Marianna, a debreceni kommunális cég igazgatója azt mondta, hogy õ bizony nem volt derûlátó ez ügyben. Szóval az Öko-Pannon Kht. támogatásra méltónak ítélte Szabó János ötletét, így egy debreceni, a Tócóskert tér 1. alatt található tízemeletes panelban immáron három hónapja mûködik egy szelektív hulladékledobó rendszer. A lakók megelégedésére – tette hozzá a feltaláló. Viszkei György, a kht. ügyvezetõje elmondta, hogy a bemutató rendszer 1,6 millió forintba került. Magyarországon közel nyolcszázezer panellakás van, s közel kétmillióan lakják ezeket. Korábban is léteztek a lakótelepeken szelektív hulladékgyûjtõ szigetek, de – felmérések szerint – a távolság miatt a megkérdezettek egyharmada elutasította a szemét ilyetén módon történõ gyûjtését.

Csak ki kell választani

A lakóknak mindössze annyi a dolguk, hogy a kezelõgombokkal kiválasztják, miféle hulladékot dobnak a csõbe. Kiválasztás nélkül nem is nyílik a ledobó ajtaja, ezzel biztosítva a véletlenek elkerülését. A csõ végén pedig egy motorral mozgatott lemez tereli a kívánt irányba a szemetet. A rendszert kedden megtekintette Dióssy László is, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumszakállamtitkára.
Panelban lakom, és úgy éreztem, hogy kirekesztettek a szelektív hulladékgyûjtés lehetõségébõl – mondta Szabó János, mikor a miértet firtattuk. A férfi egyébként vállalkozó; informatikával foglalkozik.

Forrás haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!