Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Január 11.  |  11:52

Jött a törvény, odalett a kedvezmény

A családi házak többet, a nagy társasházak lakásai kevesebbet érzékelnek az emelésből.

Decemberről januárra „virradóan” számos új törvény lépett hatályba hazánkban. Igaz, a hulladékkezelési törvényt már november végén kihirdették, mégis, a szolgáltatónak alig egy hónap felkészülési ideje volt, hogy szembesüljön az ő többletköltségeivel, és az alapján kalkulálja a lakossági szemétszállítási díjat.

Közel 17 százalékkal nő
A debreceni családok a Naplót közel 20 százalékos áremelkedésről értesítették, a pontosítás miatt Kardos Marianna, az AKSD ügyvezető igazgatója tájékoztatott. – A lakosság által érezhető szemétszállítási-díjemelés mértéke 16,9 százalékos. Korábban a számukra megállapított díjakban kedvezményeket érvényesítettünk, amiket több ok miatt már nem tudunk. A 16,9 százalékos emelésből „14,3 százalékot visz el” önmagában, hogy lakosonként 100 forintot fizetünk az Energiahivatalnak, emellett 3000 Ft lerakási járulékot tonnánként – mondta az ügyvezető hozzátéve, még mindig nem jelent meg az öszszes, szakma számára fontos rendelet, ezek hiányában tetten érhető a bizonytalanság. Az AKSD Kft. közszolgáltatási szerződése 2012. december 31-én járt le. Debrecen önkormányzata közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyre egyedül a korábbi szolgáltató jelentkezett 4,25 Ft/liter + Áfa árral (ez esetben egy 120 literes kuka ürítése 510 Ft nettó lett volna maximum, amiből szerződés szerint a lakosságnak minimum 4 százalék kedvezményt biztosítottak volna). A 2013. január 1-jétől alkalmazott ár a 2012. december 31-én érvényes rendeleti díj, plusz 4,2 százalék, ami 120 literes kuka esetében nettó 474,2 Ft ürítésenként. Egy debreceni háztartás esetében átlagosan 16,9 százalékos szemétszállítási-díjemelés havonta bruttó 267,12 forint többletterhet jelent. Az ügyvezető elmondta, az új törvény jelentős, költségvetésbe folyó többletterhet ró a szolgáltatóra.

A távlati cél
A díjat jócskán megemelő lerakási járulék egy uniós elváráshoz való megfelelés, a hulladékkezelési hierarchia előszele: elsődleges a megelőzés, az újrahasznosítás, és csak utolsóként megoldás a hulladéklerakás. Vagyis a hulladék minél nagyobb részét „el kell téríteni” a depóniáktól, például szelektíven gyűjteni. Ennek feltételei, forrásai pedig még nem mindenhol adottak

Forrás: HBN

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!