Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Július 30.  |  09:18

Közszolgáltatás köztulajdonban

Konstruktív tárgyalásokat folytatott az A.K.S.D. Kft. és a Bihari Szilárdhulladék-lerakó és Hasznosító Társulás vezetősége, melynek eredményéről a debreceni cég központi telephelyén Kardos Marianna ügyvezető és Muraközi István, a Társulás elnöke sajtótájékoztatón számolt be július 4-én.

Közszolgáltatás köztulajdonban - A.K.S.D. Kft.Az előzményekről Muraközi István elmondta: 2003-ban a bihari és sárréti települések összefogtak, s az Előcsatlakozási Alapokból Berettyóújfalu határában felépült a hulladéklerakó, melynek működtetési jogát az A.K.S.D. Kft. nyerte el. Az ISPA-pályázatból megvalósuló hulladéklerakó megépítéséhez szükséges 8%-os önerőt a debreceni székhelyű cég finanszírozta. Ennek nyomán közösen létrehozták a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft.-t, melyben az A.K.S.D. Kft. 49 százalékos tulajdonjogot szerzett, míg a Társulás 51 százalékot. Idén január 1-ig az önkormányzatoknak volt ármegállapító joguk – amely folyamatos problémákat vetett fel – az idei évtől azonban az állam határozza meg a szemétszállítás költségét. Az engedélyezett 4,2 százalékos áremelés viszont súlyos veszteséget eredményezett a debreceni cégnél, ezért az felmondta a közszolgáltatási szerződést. Féléves türelmi idő állt rendelkezésre, hogy feloldják a helyzetet, szem előtt tartva azt, hogy a hulladékkezelés kötelező feladata az önkormányzatoknak – ecsetelte Muraközi István. Több lehetőség merült fel: egy új cég létrehozása, a régi cég alkalmassá tétele a közszolgáltatásra, vagy pedig a 49 százalékos tulajdonosi rész felvásárlása, ami által 100 százalékos önkormányzati tulajdonná válik a hulladékszállítás- és kezelés.

A Bihari Társulás ezt az utat választotta: konstruktív tárgyalások után június 28-án megszületett a megállapodás, példás gyorsasággal megegyeztek a vételi összegben, ami természetesen, üzleti titok. A megállapodáshoz az is hozzájárult, hogy 2014. január 1-től csak nonprofit gazdasági társaságok vehetnek részt a hulladékgazdálkodásban – egészítette ki az elmondottakat Muraközi István, aki hozzátette még, hogy semmilyen külső forrást – állami, pénzintézeti segítséget – nem vettek igénybe. Az előző évek fel nem használt osztaléka képezte a tulajdonosi rész megvásárlását.

Elhangzott még, hogy a július 1-től életbe lépett rezsicsökkentés 14,2 százalékos csökkentést jelent a Társulás területén. Amíg korábban egy 120 literes kuka ürítése 325 forint volt, ezután 279 forint lesz, ami negyedévente átlagosan 600 forint, éves szinten 2.400 forint megtakarítást jelent.

Kardos Marianna, az A.K.S.D. Kft. ügyvezetője elmondta: nem jószántukból válnak meg, hiszen a cég mindig hosszú távra tervezett, EU-színvonalú szolgáltatást nyújtva a hulladékszállítás és kezelés tekintetében, miközben osztalékot soha nem vettek ki. A törvényi változások – kötelező szelektív gyűjtés, nonprofit gazdálkodó társaság – elgondolkodásra késztette a céget, hiszen a kötelező rezsicsökkentés, egyéb költségek (üzemanyag árának emelkedése, lerakási költség, e-útdíj bevezetése, közműadó, tranzakciós adó) mellett kigazdálkodhatatlannak tűnik a működtetés – sorolta az ügyvezető.

A mindkét fél számára született megnyugtató megoldás pedig a szakmai együttműködés további meglétét eredményezheti – fejezte ki reményét Kardos Marianna.

Forrás: berettyohir.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!