Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Március 06.  |  00:00

Külön kukába gyûjtendõ a bioszemét

A szerves hulladék szelektív gyûjtésére hívja fel a lakosság figyelmét legújabb kezdeményezésében az AKSD. Eszerint március 12-tõl kilenc hónapon át mintegy 1400 tárolóedényt helyeznek el a Boldogfalva-kerti, az Epreskerti és a Tégláskerti lakóingatlanoknál.
A biohulladék szelektív gyûjtése egyelõre próbaüzem keretében történik, így csak kilenc hónap után tudják megmondani szükség van-e az eljárásra. A szerves hulladékot a meglévõ kukáktól eltérõ, barna színû tárolókban kell majd elhelyezni. Ezeket minden péntek délután ürítik majd az AKSD munkatársai, a kommunális hulladékot tartalmazó kék kukákat pedig minden páros hét péntek délutánján szállítják el. A barna szeméttárolókat elõször április hatodikán kell majd az utcára tenni. A szerves hulladékot tartalmazó kukák elszállításáért a lakosságnak nem kell fizetnie.
Jurácsik Zoltán, az AKSD szolgáltatási igazgatója a hétfõi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kertségekben felhalmozódó háztartási hulladékok jelentõs hányada szerves eredetû, ezeket komposztként újrahasznosítanák. A barna tárolókba így csak a növényi hulladékok (gyökér, levél, ág, törzs stb.), konyhai elõkészítésbõl származó növényi maradványok (héj, mag, levél stb.), ételhulladékok minden olyan összetevõje, ami korábban fogyasztásra alkalmas volt, étkezés céljából leölt szárnyasok kidobott belsõ szervei, tollazata, vére, valamint egyéb, konyhai elõkészítésbõl származó állati hulladékok (csont, zsiradék) helyezhetõek el. Ugyanakkor nem kerülhetnek a szerves anyagoknak elkülönített kukába az állati eredetû termékkel, ételhulladékkal szennyezett papírok (csomagolópapír, szalvéta, törlõkendõ), állati tetemek, trágya, vagy fekáliák. Az AKSD munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a biológiailag bomló anyaggal szennyezett mûanyagot, fémet és üvegcsomagoló anyagot csak tisztítás után lehet, a kommunális hulladéknak szánt kék kukába dobni.
Gosztola Ferenc a hulladékgazdálkodási vállalat kereskedelmi és marketingigazgatója elmondta: a szerves anyagok más hulladéktól elkülönített gyûjtésével eddig csupán a fõvárosban foglalkoztak, a kezdeményezéshez immár Debrecen is csatlakozott. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai szerint, tavaly mintegy 20–30 százalékkal nõtt a szelektív hulladékgyûjtés hatékonysága Debrecenben.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!