Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 04.  |  09:15

Miért szorítaná ki a kormány Debrecenből az AKSD-t?

Az újrahasznosítás arányát szeretnék növelni, ezért kell az állami vagy önkormányzati többségi tulajdon a szemétszállításban. Ezt mondja a kormány.

Február közepén kezdődött meg a hulladékról szóló új törvény javaslatának általános vitája a parlamentben. Amint arról a Dehir.hu korábban beszámolt, a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet.

Debrecenben ezt a tevékenységet az AKSD Kft. látja el alapítása, azaz épp 20 éve. A cégben egykoron még volt tulajdonrésze a városnak (49 százalékos), ezt azonban 2006-ban eladták a holdingnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek. A másik 51 százalék az A.S.A. + AVE Környezetvédelmi Holding Kft-é, mely két osztrák hátterű cég, az A.S.A. Magyarország Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Kft. és az AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft. közös vállalata.

Azaz, ha ez a passzusa a törvényjavaslatnak átmegy a parlamenten, az AKSD nem szállíthatja majd a szemetet a cívisvárosban.

Hogy mi szükség van erre a kikötésre, arra az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagjai nemrégiben választ kaphattak a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőitől. Varga József tanácsadó elmondta, a magyar lakosság 60-65 százalékát ma is önkormányzati vagy többségi önkormányzati tulajdonú cégek szolgálják ki. A további területeken dolgozó, magántulajdonú cégek pedig nagy részben nem a saját eszközeikkel végzik a szolgáltatást, hanem ISPA- vagy KEOP-projektben beszerzett közösségi tulajdonban lévő eszközöket használva.

Rácz András helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy 2020-ra Magyarországnak az Európai Unió olyan hasznosítási arányokat ír elő, melyeket a jelenlegi rendszerben képtelen az ország teljesíteni. Nyolc év múlva a háztartási fém-, papír-, üveg- és műanyaghulladék felét, a nem veszélyes építési, bontási törmeléknek pedig a 70 százalékát kellene újrahasznosítani. Ma viszont Magyarországon a hulladékoknak több mint 70 százaléka hulladéklerakóba kerül. Az államtitkár kiemelte, hogy amennyiben nem teljesítjük a Unió előírásait, nem az önkormányzatokat, nem a hulladékgazdálkodásban részt vevő magáncégeket, hanem a magyar államot fogják megbüntetni. „Azért írjuk elő az állami, illetve önkormányzati többségi tulajdont, hogy kontroll alatt működjenek a folyamatok…Mi nem a piacról való kiszorításukat vagy eltüntetésüket vettük célul (a magáncégeknek – a szerk.), hanem az volt a cél, hogy az állami, illetve az önkormányzati rész próbálja vinni a meghatározó szerepet, hiszen a felelősség a hasznosítási arányok nem teljesítése végett végső soron az államé lesz” – fogalmazott Rácz András.

A törvényjavaslathoz mindeddig 113 módosító indítványt nyújtottak be, az általános vitát a részletes vita követi majd a parlamentben.

Forrás: Dehir.hu

Miért szorítaná ki a kormány Debrecenből az AKSD-t?

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!