Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Május 15.  |  00:00

Nagyobb szigor

Egy eldobott csikk akár tízezer forintjába is kerülhet a dohányosoknak a jövõben. A város a köztisztasági rendelet szigorításával akar gátat szabni az egyre gyakoribb szemetelésnek.
Döntést a közgyûlés csütörtöki ülésén hoznak a képviselõk.

 
Szív, sûrít, fúj, eldob. A belváros környékét szemlélve elmondható, hogy egyre több dohányos követi ezt a mozdulatsort. Az AKSD hiába takarítja a seprûvel és géppel a várost, a csikkek mintha a földbõl nõnének ki, annyi van belõlük. Ezen akar változtatni a köztisztaságról szóló rendelet módosításával a környezetvédelmi bizottság.

A rendelet módosítását az is indokolta, hogy a magasabb rendû jogszabály és a rendeletünk között nagyon sok átfedés volt. Felesleges a jogszabály által elõírtak ismétlése a helyi rendeletben. Valamint a régi rendeletünk szakmailag és jogilag is idejét múlt rendelet volt - nyilatkozta Szabó Miklós, a környezetvédelmi bizottság elnöke.

 
A jövõben határozottabban lépnek fel a szemetelõk ellen. Amennyiben például egy területen építési törmelék van, és nem tudják kideríteni, hogy ki hordta azt oda, a terület tulajdonosa felel érte, tehát neki kell eltakarítani. Amennyiben a közgyûlés csütörtökön elfogadja a javaslatot, akkor a vendéglátó és kereskedelmi egységek kötelesek a nyitvatartási idõ alatt hulladékgyûjtõt és csikktartót elhelyezni az üzlet bejáratánál. Az illetékesek azt remélik, hogy a jövõben nemcsak cigarettavég, hanem falfirka is kevesebb lesz a városban.

Az utcai bútorok és építmények festékkel, mázolással, szóró festékkel történõ szennyezését, az úgynevezett grafitizést szigorúban büntetjük. Tettenérés esetén, külön jogszabály szerint szabálysértést követ el az illetõ - mondta el Fodor Levente, a környezetvédelmi bizottság alelnöke.

A közterület-felügyelet a helyszínen 10 ezer forintig büntetheti a szabálysértõket, az önkormányzat pedig akár 30 ezer forint bírságot is kiszabhat. Csakúgy mint az ellen az autós ellen, aki közterületen olajfoltot hagy maga után. 

 

Forrád DVT

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!