Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Január 04.  |  14:31

Nem szállíthatja majd a debreceni szemetet az AKSD?

Egy törvényjavaslat szerint jövőre csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. Az AKSD Kft. nem ilyen.

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet – egyebek mellett ezt tartalmazza Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.

A törvényjavaslat szerint közszolgáltató csak olyan jelentős befolyással bíró gazdálkodó szervezet lehet, amelyben az állam – illetve a települési önkormányzat – a tulajdonosok szavazatának többségével tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését jelenti. A törvény a kezelést úgy definiálja, hogy az a hasznosítást, az ártalmatlanítás előkészítését, és magát az ártalmatlanítást fedi. Ez pedig felöleli a teljes hulladékgazdálkodási vertikumot.

Debrecenben ezt a tevékenységet az AKSD Kft. látja el alapítása, azaz épp 20 éve. A cégben egykoron még volt tulajdonrésze a városnak (49 százalékos), ezt azonban 2006-ban eladták a holdingnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek. A másik 51 százalék az A.S.A. + AVE Környezetvédelmi Holding Kft-é, mely két osztrák hátterű cég, az A.S.A. Magyarország Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Kft. és az AVE Magyaroszág Hulladékgazdálkodási Kft. közös vállalata. Az AKSD-nek épp ezért van két ügyvezetője, Kardos Mariannát az A.S.A. + AVE delegálta, Virág Lászlót a holding.

Mivel az AKSD nem többségi önkormányzati tulajdonú cég, a hulladék törvényjavaslat elfogadásával jövő januártól nem láthatna el hulladékgazdálkodási közszolgáltatást.

A kérdés azonban még nem dőlt el. Az MTI bécsi tudósítója jelentette, hogy a javaslat ellen tiltakoznak az üzletben érintett osztrák cégek. A megnevezett három cég – az AVE, a Saubermacher és az A.S.A. – 20 százalékos részesedéssel bír a magyar piacon, és államosításnak tartják a javaslatban foglaltakat.

Az egyelőre nem tudni, hogy a kormány és a vidékfejlesztési miniszter által benyújtott javaslatot mikor tárgyalja a parlament.

Forrás: Dehir

Nem szállíthatja majd a debreceni szemetet az AKSD?

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!