Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Október 01.  |  14:22

Papírkuka és teherbringa – romkocsmából indul a forradalom

Környezetbarát és kreatívan dizájnolható papírkukák, teherbiciklis hulladékbegyűjtő futárok, ökotudatos vállalatok által finanszírozott iskolai hulladékkezelő programok – ilyen jövőt képzelnek el az Ökuka ötletgazdái, akik nemrég hozták létre cégüket a kockázati tőke által is ígéretesnek tartott vállalkozásuk felfuttatására.

„A környezettudatosság egy szemléletmód, úgy hiteles, ha minden részletre kiterjedő” – hangoztatja Ferenczi Attila, az Ökuka kitalálója, aki társával, Mező Bálinttal együtt ennek megfelelő hulladékkezelési szisztémát álmodott meg.

Nemcsak az nem mindegy, hogy milyen formájú és anyagú kukába dobjuk az összegyűrt papírgalacsint vagy a laposra taposott PET-palackot, hanem Ferencziék szerint a hulladékgazdálkodás minden részfolyamatában újrahasznosítható komponenst is kellene használni. Elképzelésük szerint az elszállítás során is a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni a szén-monoxid-kibocsátást. Így aztán cégük, a friss alapítású Recobin Kft. újrahasznosított, erősített hullámkartonból készült papírkukákban látja a jövő hulladéktárolóit, a begyűjtést pedig teherbiciklikkel végeztetné.
Papírkuka és teherbringa - A.K.S.D. Kft.
Az Ökuka kiötlői már az iskolai évek alatt, az ELTE Természettudományi Karának hallgatóiként megalkották a prototípust. Bár már akkor is elhivatott környezetvédők voltak, az, hogy végül papír alapanyaghoz nyúltak, alapvetően azzal magyarázható, hogy erre volt pénzük. Az ELTE szelektív gyűjtőrendszerének kidolgozására ugyanis 700 eurót (akkor alig 200 ezer forint) kaptak az egyetem hallgatói alapítványától, és szomorúan tapasztalták, hogy 10-15 ezer forint alatt nem tudnak beszerezni a piacról szelektív tárolóedényt. Azáltal viszont, hogy a lehető legolcsóbb alapanyagból maguk tervezték meg a kukát, 200 darabot tudtak elhelyezni belőlük a karokon és a kollégiumokban.

A rendszer annyira bevált, hogy a mai napig működik, évi mintegy másfél milliós költségtől szabadítva meg az egyetem intézményeit. Jelenleg a szelektív hulladék kezelését az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért Program) önkéntes fenntarthatósági munkacsoportjai végzik szoros együttműködésben az intézményekkel. A rendszer vegyes papír és PET-palack szelektív gyűjtésére alkalmas, amiből egy tavalyi adat szerint már több mint 40 tonnányit termeltek az egyetem hallgatói.

A sikeres debütálás után üzleti partnerek is érdeklődtek, így további 250 papírkuka került például az Infopark irodáiba is. A piaci visszajelzések nyomán vetődött fel, hogy a terméket érdemes továbbfejleszteni. A 2500 forintos kartongyűjtőből – kedvező ára miatt – ugyanis többet el lehet helyezni az irodákban, így az ott dolgozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a hulladék szelektív gyűjtésére. „Az alapvető problémát az jelentette, hogy az irodaházakban a legtöbb cég bérli az ingatlant, és nem ők foglalkoznak az üzemeltetéssel, így nem is kívánnak beruházásokat végrehajtani. A bérbeadó szintén nem érdekelt a fejlesztésben, mert úgyis továbbszámlázza a szemétdíjat a bérlő cégnek, így aztán jellemzően senki nem foglalkozik érdemben a dologgal” – magyarázza Ferenczi Attila, az Ökuka ötletgazdája. Az Ökuka ára mindössze három hónap alatt megtérül, miközben az olcsó előállításnak és a könnyen variálható papír alapanyagnak köszönhetően igény szerint változtatható a dizájnja. Nem csak a formáról van szó – aminek változtatásához egy fröccsöntött műanyaggyűjtőnél a gyártósor átállítására volna szükség – hanem akár a kukára kasírozható a megrendelő cég logója is.

Az első pár száz darab legyártásához közel egymilliós befektetésre volt szükség, aminek nagy része a formák vágásához szükséges eszközök beszerzésére ment el, és a fiúk saját zsebből finanszírozták. Tavaly beneveztek az EIT (European Institute of Innovation and Technology) által szervezett Climate KIC klíma-innovációs versenybe, amit megnyerve nem csak 20 ezer euróval lettek gazdagabbak, de részt vehettek egy vállalkozást fejlesztő inkubációs programban is.

A részletes cikk elolvasható ITT!

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!