Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 19.  |  00:00

Rekord meleg

Megdõlt az országos és a debreceni melegrekord is. A város 1946 óta tartotta a 35,3 tized fokos rekordját. Ennél ma csaknem 2 fokkal volt melegebb.

A meteorológusok 37,1 tized fokos maximumot mértek. A szinte elviselhetetlen forróságban a járókelõk a Kossuth téren felállított hûsítõ sátrakban frissülhettek fel. A hõség miatt nem aszfaltoznak sem a városban, sem a megyében, a szemétszállítás viszont továbbra is rendszeres.

Mint ezernyi denevér, úgy csüngött ma az olvadt bitumen az egyik aluljáró plafonjáról. Bár maihoz hasonló forróság a legideálisabb lenne az aszfaltozáshoz, a dolgozókra való tekintettel ezen a héten mégsem végeznek ilyen munkálatokat sem a városban, sem a megyében.

A nagy melegre való tekintettel társaságunk a héten aszfaltozási munkákat nem végez. A dolgozóink olyan munkákat végeznek - mint például kaszálás, gallyazás, szemétszedés az út mellett -, amely során biztosítani tudunk számukra óránként tíz perc pihenõidõt, illetve folyadék pótlására ivóvizet – mondta el Vámosi Attila, a Magyar Közút Kht. HBM-i Igazgatóságának szóvivõje.

A szokásosnál több vizet kapnak az AKSD munkatársai is. Õk ugyanis a hõségriadó alatt sem pihenhetnek. A szemetet el kell szállítani.

Társaságunk folyamatosan végzi a hulladékszállítást. Kis mértékben átszerveztük a nagy melegre való tekintettel a járásainkat, valamint folyamatosan biztosítjuk a munkavállalóink részére a pihenõidõt és a hûtött ásványvizet. Ilyen oknál fogva ebbõl a lakosság semmit nem érez – nyilatkozta Jurácsik Zoltán, az AKSD szolgáltatási igazgatója.

A meleget azonban még a csecsemõk is érzik. Az elmúlt napokban ugyanis egyre többen szeretnének a világra jönni. A Kenézy kórházban az átlagos 8-10 szülés helyett volt olyan nap, amikor 16-ot vezettek le az orvosok.

Egyébként is ingadozó a szülések száma, mint minden más természeti esemény, változik napi 1-2-tõl akár 16-18-ig, az elmúlt néhány napban valóban volt két ilyen zsúfoltabb napunk, de a többi az átlagos – tájékoztatott Dr. Bacskó György, a Kenézy Gyula Kórház osztályvezetõ fõorvosa.

Ezek a sátrak viszont egyáltalán nem mondhatók átlagosnak. A szerkezet peremére szerelt csõbõl ugyanis víz párolog, a felfrissülést nyújtva ezzel a járókelõk számára. A Kossuth téren rögtönzött sátrakat néhányan nem tudták mire vélni, de aztán volt aki ki sem akart jönni. A sátrak a hõségriadó végéig maradnak a téren. Erre azonban úgy tûnik, hogy sokat kell várni, hiszen ma még az 1946-os melegrekord is megdõlt Debrecenben.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!