Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Február 03.  |  10:48

Tájékoztató a hóeltakarítási munkálatok ütemezéséről

A debreceni önkormányzati kezelésű szilárd burkolatú utak, járdák speciális gépi és kézi síkosság-mentesítését és a hó eltolását – az önkormányzat megrendelése alapján – az AKSD Kft. végzi. A gépi munkavégzés során az ütemek fontossági sorrend szerint tartalmazzák az utak, járdák tisztítási folyamatait.

A tömegközlekedési útvonalak és a fő gyűjtőutak járhatóságának biztosítása jelenti az elsődleges feladatot. Ezek az úgynevezett A és B ütemek keretében szabályozottak, s városunkban összesen 178 kilométernyi útvonalat érintenek.

A következő az úgynevezett C ütem, mely a fontosabb lakótelepi szervizutakat, valamint a főbb gyűjtőutakba csatlakozó utcák tisztítását tartalmazza, mintegy 80 kilométer hosszúságban.

A D ütem kertvárosi jellegű utcákat tartalmaz, mintegy 30 kilométer hosszban.

Az E ütembe a forgalmukat tekintve kisebb utcák tartoznak, összesen mintegy 190 kilométer hosszban.

Az A és B ütemek együttes hótolási és síktalanítási munkálatainak elvégzése átlagos téli időjárási körülmények között mintegy 8 órát vesz igénybe. A kijuttatott 1:5 arányú síktalanító só-homok keverékből a só -7, -8 Celsius fokos hőmérsékletig tudja kifejteni olvasztó hatását, ez alatti hőmérsékleten már nem. A homok érdesíteni tudja a síkos felületet akkor, mikor a só már „nem tud dolgozni”.

A kézi hóeltakarítási és síkosság-csökkentési munkák közé a járdáknak, a tömegközlekedési megállók peronjainak, a gyalogátkelőhelyeknek és a kerékpárutaknak a téli fenntartása tartozik. Ezek összességében közel 280.000 m2-nyi szilárd burkolat téli fenntartási munkáit jelentik.

Az AKSD Kft. tájékoztatása szerint a téli üzemmódra átállított gépparkjuk, valamint a munkavégzéshez szükséges dolgozói létszámuk rendelkezésre áll. A február 4-5-i hétvégén túlmunka keretében a Dehusz Kft. 25 közhasznú dolgozója is bekapcsolódik a kézi hóeltakarítási munkálatokba. Egy A és B ütem AKSD Kft. által elvégzett szórási munkája nettó 2,4 millió forintba, a hóeltolási munka további nettó 1,8 millió forintba kerül. Az önkormányzat nem általánydíjat, hanem az elvégzett munkák utáni négyzetméter-díjat fizeti a szolgáltatónak.

A város feladatellátásán túl a magáningatlan-tulajdonosoknak is van téli feladatuk. Eszerint a közterület tisztán tartási kötelezettsége magában foglalja az ingatlan előtti területen a járdáról az összefüggő hótakaró reggel 08.00 óráig, az ezt követően keletkezett összefüggő hótakarónak pedig a 10 órán belüli eltakarítását, valamint az egyébként csúszós járdán keletkezett síkosság elleni védekezést. A síkosság elleni védekezésre kizárólag környezetkímélő anyagokat (például homok, hamu, csúszásgátló készítmények, környezetbarát vegyszerek) szabad felhasználni. A síkosság elleni mentesítő anyagokat tilos zöldterületen tárolni, továbbá tilos a havat a csapadékvíznyelőkre gyűjteni.

A közlekedési viszonyok az előttünk álló havazás miatt jelentősen romolhatnak, ezért a debreceni polgármesteri hivatal arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljon útnak akár a városon belül vagy azon kívül. A hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy amennyiben jelentős hóesés alakul ki, a jövő hét elejére a lehető legkevesebb, a közlekedést akadályozó tényező legyen városban.

Forrás: Haon

Tájékoztató a hóeltakarítási munkálatok ütemezéséről - AKSD Kft.

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!