Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Július 10.  |  15:18

Tiszta udvar, rendes ház Debrecenben – “jó pontnak” számított az eresz alatti fecskefészek is

A Tiszta udvar, rendes ház bíráló bizottsága az idén a DMJV Polgármesteri Hivatala tájékoztatása szerint 98 családi ház, 32 társasház, 35 lépcsőház és 29 és intézmény kategóriában 200 érvényes jelentkezést fogadott el.

Kitettek magukért

Az idei megmérettetésen szintén kitettek magukért a házukra, udvarukra, lépcsőházukra, azaz a környezetükre valamit is adó lakók, lakóközösségek. Volt olyan udvar, ahol a gyönyörű rózsák és egyéb virágok mellett szinte alig lehetett utat vágni, míg más helyeken csak gyönyörű tuják szegélyezték a gyeppázsitot. Elvétve azonban akadt olyan ház és udvar is, melynek értékelésekor elcsodálkoztak a zsűrizők: ugyan miből gondolták a benevező lakók, hogy akár csak egy Tiszta udvar, rendes ház táblát is kiérdemelhetnek?! A többség azonban valóban tiszta, rendezett, s az igen összetett, mindenre kiterjedő értékelési szempontoknak megfelelő ház és udvar volt. A házfalak, a járdák és az utcai ablakok tisztaságán túl a lépcsőházak és folyosók gondozottságát is vizsgálták, nem elhanyagolva a lépcsőfordulókat sem. Ezeket ugyanis, mint ismeretes, a legújabb tűzvédelmi előírások szerint szabadon kell hagyni – néhány virágszerető lakó nagy bánatára, akik évek óta csinosítgatták ily módon a sivár lépcsőházakat.

Tiszta udvar, rendes ház

Mindenre figyeltek

A szemle során több helyen a színpompás virágok, a gondosan nyesegetett bokrok, s az ápolt gyep mellett „jó pontnak” számított az eresz alatti fecskefészek, a fából készült gyermekjátékok, a hangulatos szalonnasütő, a filagória, vagy akár az összecsukható ping-pong asztal látványa. A háztartási és kerti hulladékok szabálytalan tárolásával sehol nem találkoztak a szemlézők, akik jólesően konstatálták a szinte mindenütt fellelhető szelektív hulladékgyűjtést. A lépcsőházak többségében külön tároló várta a „kéretlen”, azaz reklám küldeményeket, prospektusokat, melyek régebben bizony a postaládákban landoltak. A meglátogatott házak környezetéről már messziről árulkodnak azok a jelek, mely szerint az ottlakók nem csupán az év azon időszakában tartják rendben házuk táját, amikor a szemle zajlik, hanem folyamatosan gondozzák azt. Idősebbek, fiatalabbak karöltve szépítik a kerteket, az udvarokat, s a nem annyira szembeötlő, ám a lakók számára mindennap használt lépcsőházakat egyaránt. A Tiszta udvar, rendes ház megmérettetésre benevezett társas-, családi ház és lépcsőházak, udvarok, intézmények „versenyének” eredményhirdetésére augusztus 16-án 17 órakor a Kölcsey Művelődési Központban kerül sor.

Forrás: Haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!