Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Március 30.  |  00:00

Több szemét, több odafigyelés (biohulladék)

Debrcecen – Megerõsítés – mondta az AKSD Kft. szóvivõje, amikor arról kérdeztem, miért az újabb tájékoztatás ugyanazon témáról?

Nem rég számoltunk be arról ugyanis, hogy a fentebb említett társaság Debrecen három kertségében – Boldogfalva kert, Epreskert, Tégláskert – külön kukákat helyez ki a háztartásokba, kérvén: a természetes, bomló anyagokból álló szemetet abba gyûjtsék.

A barna színû edényzet tartalmát – növényi részek, gombák, konyhai elõkészítésbõl származó hulladékok, ételhulladék, konyhai feldolgozásból származó kistestû állatok maradványai, egyéb konyhai elõkészítés maradványai – hetente egyszer szállítják el, elsõ alkalommal április hatodikán. A szakemberek szerint ily módon elegendõ lesz a másik, kék színû, háztartási hulladékot tartalmazó kukát két hetente üríteniük.

100 fokon

A rendszer egyelõre kísérleti, az idén 1400 tárolóedényt helyezett ki a cég. Kardos Marianna, az Aksd igazgaója elmondta, hogy többnyire szívesen fogadják ügyfeleik az új hulladékgyûjtési módot, mindösszesen 140 háztartás visszautasította a közremûködést. Utóbbiak egy része nem is indokolta közlését, többen azonban elmondták: rendelkeznek komposztáló edénnyel, nincs szükségük a külön gyûjtésre.

A szakembertõl megtudtuk: Debrecenben egy év alatt egy háztartás átlagosan egy tonna hulladékot termel. A keletkezõ szemét minnél nagyobb részét kell újrahasznosítani ahhoz, hogy nem borítson el mindent hulladékunk. Ebben segít a most elindított program. A barna kukák tartalmát aprítják, beoltják baktériummal, majd három hónap múlva – közben 100 fokon átalakul – rostálják, végül bevizsgáltatják a kész anyagot és hasznosítják. A cél a képzõdõ szemét több, mint harmadának hasznosítása.

P.G.

 

Forrás HAON

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!