Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Április 18.  |  00:00

A nagy tavaszi kidobálósdi

Debrecen - A lomtalanításkor kirakott szemét némely darabja továbbhasznosul. Többnyire jó állapotú bútorokat keresnek - és találnak - a guberálók.

Szeméthegyek a belvárosi díszkövön és a panelházak tövében: ócska bútorok, kartondobozok, tévéalkatrészek, mûanyagzsákok és rozsdás edények. S ha mindez fél utcahosszon van szétterítve, akkor azt is tudni, hogy már jártak arra a guberálók. Merthogy a sok megunt vagy régi holmi között akad olyan, ami mások számára még használható.

Mos Imre Hencidáról hatodmagával érkezett Debrecenbe. Két személyautóval jöttek, egyikben már két fotel szorong, másikba épp egy heverõt tuszkolnak be közös erõvel.

- A lomtalanítási hónapban többször bejövünk. Mindig lehet néhány használható dolgot találni, általában bútorokat. Mi nem eladásra visszük; szegény, sokgyerekes, általában roma családoknak adjuk oda. Amit mostanában összeszedtünk, az nyolc különbözõ helyre kerül - mondta a férfi, aki mag is öt gyermeket nevel.

Összekeverve

- Évente Debrecenben több mint 1500 tonna hulladékot gyûjt be az AKSD a tavaszi és õszi lomtalanítás ideje alatt – tudtuk meg Juhász Judit pr-vezetõtõl, aki számokkal pontosított:

- A 2006-ban a begyûjtött kommunális hulladék mennyisége 64.561 tonna volt, ezen felül a lomtalanítás ideje alatt 1.537 tonna lom jött be. 2007-ben eddig 18.006 tonna a kommunális hulladék és 476 tonna a lomtalanításból származó, vagyis az éves szemét mennyiségének 2-3%-át gyûjtjük be lomtalanítás idején.

A lomtalanításból származó hulladékokat nem tudják a városgazdálkodási cég munkatársai szétválogatni, mert- sajnálatos módon - a lakosság nem csak a lomot, hanem a közönséges kommunális szemetet is kihelyezi ilyenkor. Az összegyûjtött hulladék a Regionális Hulladékkezelõ Telepen található lerakóra kerül végleges elhelyezésre.

- A belvárosban is egész nap ki van rakva a szemét elszállítás elõtt, ami nagyon csúfítja a városképet. Ez a jelenség mindannyiunk számára elkeserítõ látvány -  jegyezte meg Juhász Judit.

- Próbálunk új megoldást keresni erre a problémára, hogy a lomtalanítási ideje alatt is rendezett és tiszta városkép fogadjon bennünket és a városunkba látogatókat. Egyelõre annyit tehetünk, hogy több csatornán is kommunikáljuk a lakosság felé mikor, hol lesz a lomtalanítás, bízva abban hogy a megfelelõ idõben teszik ki a kidobásra szánt holmikat.

 

Forrás haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!