Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Február 04.  |  15:29

Ítéletidő van, vészhelyzet még nincs Debrecenben

Amit az időjósok előre jeleztek, beigazolódott, tombolnak a mínuszok, s folyamatosan esik a hó Debrecenben. Katasztrófahelyzet azonban még nincs.

A nagy hideg már a hét közepén megérkezett Debrecenbe, de hétvégére az időjósok jelentős havazást is jeleztek a megyére. Az előrejelzésnek megfelelően már péntek délben elkezdett szállingózni a hó, s bár rövid időre elállt, éjszaka újra esni kezdett, s szombat reggelre már komoly hótakaró borította az utakat. A néhány óra alatt még csak öt centi hó esett, de a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a java még hátravan: az elkövetkező 24 órában ugyanis még további harminc centiméter friss hó fog esni. Reggel fél kilenc körül még mindig csak mínusz 13 fok volt a hőmérséklet, s a nap folyamán nem várható, hogy mínusz tíz foknál melegebb legyen. A megyei ügyeletes tájékoztatása szerint vasárnapig biztosan nem fog elállni a havazás.

A rendkívüli időjárás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére is elsőfokú riasztást adott ki, majd pénteken ezt néhány térségre vonatkozóan módosította, s először narancssárgára, majd pirosra, azaz harmadfokúra növelte a készültségi szintet. Ez még szombat reggel is érvényben volt. A riasztás Debrecenre, azaz Hajdú-Biharra is vonatkozik, így több település önkormányzata is jelezte a lakosság felé, hogy aki teheti, az készüljön fel a nagy mennyiségű hóra, s arra is, hogy ez jelentősen megnehezítheti a közlekedést az utakon. Arra figyelmeztettek, hogy aki teheti, vásároljon be előre, aki gyógyszert szed, az is kellő mennyiségű orvosságot tartson otthon, a Magyar Közút pedig azt közölte, hogy csak akkor üljenek autóba a debreceniek, ha arra mindenképpen szükség van.

A hét elején a védelmi bizottság is összeült Debrecenben, ahol több óvintézkedésről is döntést hoztak, így például határoztak az egészségügyi ellátás folyamatos működtetéséről, valamint arról, hogy aki a hétvégén nem tud hazautazni Debrecenből, annak megfelelő szálláshelyet biztosítsanak. Emellett több szervezettől is kérték, hogy nyissanak melegedőt.

A MÁV úgy döntött, éjszaka is nyitva tartja a vasútállomásokon a várótermeket, de a TIGÁZ is tett engedményeket, az extrém hideg miatt kikapcsolási moratóriumot rendelt el. A hajléktalanszállók teljesen megteltek, a Dekom szombat reggel óta a megyei tanyavilágban élőknek nyújt segítséget, a Református Szeretetszolgálat pedig már a hét közepe óta teajárattal próbálja melegen tartani a fagyoskodókat. Ehhez hasonló akciót a DKV is elindított, a Segner téren szombaton reggel nyolc és délután négy óra között meleg teát oszt azoknak, akik az utcát járják a mínuszok közepette is.

Az AKSD csütörtöktől 24 órás ügyeletet tart, s 45 darab géppel takarítják a város útjait, de a cégen kívül a Dehusz Kft. 25 közhasznú dolgozója is bekapcsolódott a kézi hóeltakarítási munkálatokba. Az AKSD szombaton hajnali fél ötkor kezdte meg az utak takarítását, akkor a kiemelt útszakaszokon három géppel dolgoztak. Reggel nyolc órától a debreceni önkormányzat megrendelte a cégtől a járdák és a buszöblök takarítását, déltől pedig újabb munkagépeket helyez szolgálatba az AKSD, hét nagy és két kicsi végzi majd az utak tisztítását.

Az utakon a Magyar Közút gépei is dolgoznak, Debrecenben jelenleg 10 hótoló takarítja a havat a főutakról, de a megyében még további 20 gépet tartanak üzemben. A cég tájékoztatása szerint várhatóan egész nap dolgozni fognak, hiszen a legújabb előrejelzések szerint is folyamatosan esni fog a hó. Szombat reggel még nem volt vészes a helyzet, a havazás nem okozott fennakadást a közlekedésben.

A mínusz nyolc fok alatt már nem sóznak, ez a módszer ugyanis nem segít, a síktalanítást érdesítő anyagok szórásával végzik. Először a nagyobb forgalmú főutakat tisztítják, majd azt követően jutnak el a mellékutakra. Az előre bejelentett hófúvás miatt keletkezett akadályok ellen hófogórácsokkal és hálókkal próbálnak védekezni. A cég kiemelte, azonnali eredményre senki ne számítson, mivel a munka rendkívül időigényes, s több órát vehet igénybe.

A megyei katasztrófavédelem ügyeletese szerint eddig sem Hajdú-Biharban, sem Debrecenben nem kellett komoly esethez riasztani a tűzoltókat. Csak Komádiba kellett kiszállniuk, egy szénmonoxid-gyanús esethez riasztották őket, de ott személyi sérülés sem történt. Az ügyeletes elmondta, egyelőre a rendkívüli időjárás miatt nem volt vészhelyzet.

A mentősöknek is nyugodt éjszakájuk volt, hiszen ebben az időszakban még balesethez sem riasztották őket.

Az előzetesen jelzett rendkívüli időjárási helyzetre a megyei rendőr-főkapitányság is felkészült. A járőrök folyamatosan úton vannak, s nem csak Debrecenben járőröznek, hanem az elhagyatottabb városon kívüli lakóhelyeket, tanyákat is ellenőrzik, gondoskodnak a külsőségekben élők biztonságáról. Kovács Károly a főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a rendőrök állandó kapcsolatban vannak az útkezelőkkel, így ha olyan útszakaszt találnak, ahol nem lehet biztonságosan közlekedni, akkor értesítik az AKSD-t, vagy a Magyar Közutat, hogy kezdjék meg a takarítást. Ezen kívül állandó összeköttetésben vannak a katasztrófavédelemmel és a honvédséggel is. A járőröket hólánccal, hólapáttal szerelték fel, ráadásul a rendőrség rendelkezésére áll egy terepjáró is, amivel a nehezen megközelíthető helyekre is el tudnak jutni.

Kovács Károly hozzátette: ha balesetveszélyessé válik valamelyik útszakasz, akkor forgalomkorlátozást rendelhetnek el, s le is zárhatják az utat, de erre eddig nem volt szükség, balesetről ő sem tudott beszámolni.

Forrás: Dehir

Ítéletidő van, vészhelyzet még nincs Debrecenben

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!