Itt adhatja meg irányítószámát!
2023 Október 26.  |  08:00

WEEE Waste Project tanulmányút tapasztalatai

Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékgazdálkodására vonatkozó szakpolitikák javítását célozza a WEEE Waste Project, mely az Európai Unió Interreg Europe Program finanszírozásában valósul meg.
A projekt célja, hogy jobb nemzeti, regionális és helyi szakpolitika kerüljön megvalósításra az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak kezelésére, lefedve az EU Körforgásos Gazdaság cselekvési tervének főbb ajánlásait.

Az első tapasztalatcsere ülésre és a tanulmányútra az olaszországi Campobasso városában került sor 2023. október 17-18. között, melyen hulladékgazdálkodási szakértőként munkatársunk, Nagy Péter is részt vehetett.
Ott szerzett tapasztalatairól számolunk be.

WEE Waste projekt tanulmányút

Az EU 2050-re kitűzött zöld-célja a zéró kibocsátás elérése. A helyi egyetem előadójától megtudták, hogy az Európai Unió területén a piacra kerülő elektromos- és elektronikai berendezések teljes mennyisége eléri a 12,4 millió tonnát, melyből csupán 4,7 millió tonna kerül szervezett visszagyűjtésre. Fenti értéket lakosokra kivetítve, ez 10,5 kg mennyiséget jelent, mely érték ugyanakkor az egyes tagállamok vonatkozásában jelentős szórást mutat. A 2020. évet vizsgálva, a visszagyűjtés tekintetében Olaszország átlag alatti teljesítményt ért el, amíg Csehország a középértéket képviseli. Napjainkban is hatalmas problémát jelent a hulladékká vált berendezések fejlődő államokba (pl.: Nigéria, Ghána) történő illegális „exportálása”.

WEE Waste projekt tanulmányút

Ezekben az országokban óriási kockázatot jelent, hogy amíg a WEEE kibocsájtásuk közel 0, addig a fejlett országokból hozzájuk érkező e-hulladékmennyiség környezetkárosító hatása nagyon jelentős. Világviszonylatban évente hét piramisnyi WEEE hulladék keletkezik.
A jövő kulcsát az eszközök megjavításában, és a lakosság tudatosságának fejlesztésében látják a szakemberek. Az egyetem megállapodást kötött a helyi vállalkozásokkal, ahol robotizált e-hulladék nyomon követési, kiértékelési és osztályozási rendszerrel kísérleteznek, mindemellett e-hulladék visszavásárlási programot is működtetnek.

A WEEE projekt kommunikációjának célcsoportjai -a döntéshozók mellett- a lakosság és a média. A célkitűzés természetesen a lakosság aktív részvételének növelése a WEEE akcióiban, ezzel is ösztönözve a döntéshozókat a WEEE probléma napirendjeiken szerepeltetésére.
A projektnek saját weboldala is van (www.interregeurope.eu)

ECO PONT meglátogatása

Tanulmányút keretében ellátogattak a város központi részén megtalálható Ökopontra, ahol a lakosság leadhatja kisebb méretű WEEE hulladékait, és elhasznált sütőolaj hulladékát is.
Az elkülönített szelektív hulladékleadás lehetőségének, Campobasso központi helyen történő biztosítása mellett, ez egyfajta szemléletformáló / tájékoztató helyszín is a lakosság számára.

ECO Pont látogatás

Hulladékudvar meglátogatása

Ellátogattak a város hulladékudvarába is, ahol Debrecenhez hasonlóan, a lakosság díjmentesen leadhatja az életvitele során keletkezett veszélyes- és nem veszélyes hulladéktípusait.
A hulladék egyszerű lerakással történő ártalmatlanítástól, a magasabb hulladékkezelési szintet képviselő újra használat vagy újrahasznosítás irányába történő elmozduláshoz alapvető fontosságú az elkülönített szelektív átadás lehetőségének biztosítása a hulladékgyűjtő udvarokban.
Érdekesség, hogy Campobasso a hulladékudvarára mint egyfajta családi élményközpontra is tekint (játszótér is megtalálható itt), melynek a következő generációk szemléletformálásban kiemelt szerepe van.

A hulladékudvar működése során megállapítható, hogy a debreceni hulladékudvarhoz nagyon hasonló módon gyűjtik és válogatják, kategorizálják a különféle hulladéktípusokat, ugyanolyan eszközöket, gyűjtőedényeket, konténereket, illetve emelőgépeket használnak a tevékenységeikhez, mint mi a városunkban.

Hulladékudvar meglátogatása

Összefoglaló értékelés

Az elektronika hulladék problémáinak kezelésével más országokban is kiemelten foglalkoznak a szakemberek, melybe kemény munkát fektetnek. tevékenységeik során hasonló kihívásokkal küzdenek, és hasonló eredményeket érnek el, mint mi a városunkban.
Olyan megfigyeléseket végezhetett kollégánk, és vonhatott le olyan következtetéseket, melyeket a WEEE kezelés debreceni gyakorlatába is át tudunk majd ültetni.

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!